Enorme damesportretten op Landgoed Smalenbroek
Het verhaal...indebuurt Enschede 17 juli 2021 door Charmain Zwijnenberg


foto: indebuurt Enschede

Wie de afgelopen tijd op Landgoed Smalenbroek is geweest, heeft ze ongetwijfeld gespot. Tussen de bomen hangen drie enorme (waai)portretten van dames. De portretten zijn van duizenden lapjes stof gemaakt. Benieuwd wie die vrouwen zijn? En waarom ze daar hangen? Lees dan verder! Tekst van Charmain Zwijnenberg

De maker van de portretten is conceptueel kunstenaar en portrettist Meg Mercx. Ze maakte de kunstwerken – die gezamenlijk ‘fluisteringen in de schemering’ heten – als onderdeel van de kilometerslange kunstroute ‘Catwalk – forces of nature’.

Voormoeders

De foto’s waar de werken op gebaseerd zijn stammen uit begin 1900; de periode waarin de Twentse textielindustrie nog volop in beweging was. Het zijn de voormoeders van Meg. “Onze VOORmoeders zijn in de vaderlandse geschiedenis overschaduwd en verdwenen. Bijna niemand kent hun namen of verhalen. Jij wel? Dit kunstproject roept op ze zichtbaar te maken”, lezen we op het informatiebord op het landgoed.

De geportretteerde voormoeders zijn Gesina NiemeijerJohanna Smit en Marie Raick. Klik op elke naam om het bijbehorende verhaal te lezen.

Harry’s Stoffen

Elk waaiportret bestaat uit 1870 lapjes stof. Enschedese stoffenwinkel Harrys Stoffen sponsorde al het textiel. Dé plek waar een van Megs voormoeders altijd haar stoffen kocht.

De portretten zijn tot en met 30 november te zien op landgoed Smalenbroek. Meer lezen over dit bijzondere project? Neem dan een kijkje op de site van Meg.


foto: indebuurt Enschede

Scroll naar boven