conceptueel kunstenaar - portrettist

marie amelie raick 1884-1965
voormoederproject

voormoeder: marie amelie raick  charlerio1884- Oldenzaal 1965  acryl op paneel 1m20 x 1m60

Dit schilderij is onderdeel van mijn voormoederproject ‘WOW Wonder Woman’. Deze Werktitel is ontleent aan de tegenhanger van superman. Een reizende (school) expo over vijf generaties vrouwen uit één familie in de lage landen 1830-2019. De doelgroep is naast leerlingen V.O. divers.

Voormoeders een vergeten groep. Bijna niemand kent zijn eigen voormoeders. Of weet hun namen. Jij wel? Uit de mottenballen met die dames..

Het bijzondere van mijn voorfamilie is dat er redelijk wat bewaard is gebleven aan foto’s en documenten. Door dit te archiveren, te rangschikken en te complementeren met nieuw archiefmateriaal blijkt dat mijn voormoeders diverse klassen van de samenleving vertegenwoordigden in diverse delen van dit land, en België. Ze kunnen daardoor representatief genoemd worden voor de geschiedenis van de ‘gewone vrouwen’ in de lage landen. Met al deze informatie voorhanden leek het me belangrijk om hierover een expositie te maken, om zo een gezicht te geven aan die vergeten ‘moederlandse’ geschiedenis. Door deze 10  vrouwenlevens uit te lichten en zichtbaar te maken wil ik vooral een bijzondere en persoonlijke kijk geven op 200 jaar vrouwengeschiedenis. Naast deze portretten en schilderingen worden ook themakisten gecreëerd met bijdragen, wetenswaardigheden en curiositeiten uit deze periode aangedragen door deskundigen uit diverse vakdisciplines.

 

 

 

Scroll naar top