VOORONDERZOEK v. kunstproject: Moederlandse Geschiedenis
50 intrigerende vrouwen uit Nijmegen, PREview Marikenstraat BIG DRAW 9 en 10 september 2023

   

 stift en acrylverf op doek 2m40x 2m40, Roosje Glaser, danser en overlever (1914-2000)

PREVIEW: in aanvang van het definitieve project Moederlandse Geschiedenis Nijmegen eind 2023, zullen de eerste portretten en verhalen die tijdens mijn vooronderzoek gemaakt zijn van Betsy Perk (1833-1906), Roosje Glaser (1914-2000), Andreas Burnier (1931-2002) en Nina Simone (1933-2003) medio augustus op de sites worden geplaatst. Drie van deze monumentale tekeningen zullen te zien zijn tijdens de aftrap van de BIG DRAW Nijmegen 9 en 10 september 2023, Marikenstraat van 9 tot 18 uur.

VOORONDERZOEK voor het kunstproject: Moederlandse Geschiedenis: 50 intrigerende vrouwen uit Nijmegen.

In het kunstproject over Moederlandse Geschiedenis waar ik eind 2023 aan begin portretteer ik 50 vrouwen uit de geschiedenis van Nijmegen. Ze kunnen er geboren, getogen, heen verhuisd of bijvoorbeeld beroepsmatig aan verbonden zijn. Ik zoek een mix van vrouwen tussen heden en verleden. Bij elk getekend portret wordt een persoonlijk portret toegevoegd, geschreven met behulp van naasten, de hoofdpersoon zelf, of door derden. Dit verhaalt over het leven van deze vrouw rond haar twintigste jaar. Deze periode is vaak de meest veranderlijke en ingrijpende in een mensenleven. De beslissingen die dan genomen worden, zijn dikwijls cruciaal voor de rest van het leven. Dat is niet alleen nu maar dat was in het verleden ook zo. Tevens symboliseert deze leeftijd de gemiddelde student in de studentenstad Nijmegen, die onderweg is naar z’n toekomst. Tevens verwijst het naar Mariken van Nieumeghen, de bekendste en eeuwig jonge vrouw uit de stad Nijmegen.

De geportretteerde vrouwen zijn geboren voor 1971. Dit was het jaar dat de vrouw wettelijk niet langer gehoorzaam hoefde te zijn aan de man in een echtvereniging. HOE WAS HET LEVEN VAN de VROUW toen en DAARVOOR …Over slavenhandel, verzetshelden, oorlogsslachtoffers, het dienstmeisje, hoogleraren, kunstenaars etc. Hun verhalen worden gekoppeld aan feiten uit de geschiedenis om zo ieders leven in ‘n historisch perspectief te plaatsen.

Het doel van dit kunstproject is dat deze verhalen meer verhalen losmaken over andere (vergeten) vrouwenlevens. En iets toevoegen aan de (vrouwen) geschiedenis er rondom heen. Door hierover meer inzicht te hebben, krijgen we ook meer (be)grip over, en handvaten voor ons huidig leven en onze toekomst.

Naast de Vaderlandse Geschiedenis hoort natuurlijk ook een Moederlandse Geschiedenis. Dit voor de broodnodige balans.

Eind 2023/ begin 2024 zullen deze PORTRETTEN op diverse en onverwachte plekken gedurende een paar maanden in Nijmegen te zien zijn. Ook zullen de 50 geschreven & getekende portretten en hun expoplek te vinden zijn op de site van THE BIG DRAW nijmegen en op de site van Meg Mercx

Tijdens dit Tekenfestival zijn er heel veel andere boeiende kijk & doe projecten van collega’s: THE BIG DRAW 

 Andreas Burnier, schrijver, hoogleraar criminologie (1931-2002)  stift en acrylverf op doek 2m40x 2m40 Meg Mercx

 

Scroll naar boven