Buitenhout College opent eigen kunstmuseum
Roosanne Middelhuis voor TV FLEVOLAND

Op het Buitenhout College in Almere Buiten zijn leerlingen van het derde jaar bezig met hun eigen kunstmuseum. Het thema is selfies. In de eerder grijze kale hal hangen nu metershoge portretten van onder anderen Vincent van Gogh en Frida Kahlo.

Aan het museum werken ongeveer 200 leerlingen mee. Voor deze enorme kunstwerken kregen de scholieren les van echte professionals. Kunstenares Meg Mercx leert de scholieren alle fijne kneepjes van het schildersvak. Zij legt de leerlingen uit dat je eerst de basis laag moet schilderen: “Dan pas de andere lagen erop aan brengen. Waardoor je het schilderij in fases opbouwt.”

Herkenning
Naast techniek is volgens Mercx ook belangrijk dat de leerlingen er wat van opsteken. “Het thema is selfies. Een vrij nieuw begrip maar niemand realiseert zich dat dit vroeger ook al gedaan werd in de vorm van zelfportretten.”

Zelfportretten waren volgens Mercx vroeger ongewoon. Alleen rijken konden portretten laten maken, de schilder zelf dus niet. “Daarom is elke schilder die hier te zien is een bepaald soort vrijheidsstrijder. Van apartheid, vrouwenrechter tot aan psychische ziektes. In de portretten is iets te vertellen over de kunstgeschiedenis waarin leerlingen zich ook in kunnen herkennen.”

In totaal komen er negen portretten in het schoolmuseum te hangen. De leerlingen zijn nu nog bezig met het laatste kunstwerk. Wanneer deze hangt wordt het museum officieel geopend.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere.

Scroll naar boven