Grootste van Gogh Vervalsing van Nederland
kunst en educatie project tijdens Landart Diessen 2015, brabants dagblad 19-09-15 door Bertrand Verhelst

Grootste van Gogh Vervalsing van Nederland, foto’s Jan van Eijndhoven

Meestervervalser Van Gogh nergens te bekennen op Landart Diessen (video)

DIESSEN – Het leek een mooie promotiestunt van de kunstexpositie Landart te Diessen: nodig de Van Gogh-meestervervalser Geert Jan Jansen uit om zijn bijdrage te leveren aan de ‘grootste Van Gogh Vervalsing van Nederland’. Helaas voor de organisatie kwam hij niet opdagen.

Ondanks vele pogingen van de organisatie om met hem in contact te komen, lukte dat niet en is het nog maar afwachten of hij zal verschijnen. De bedoeling was om de in 1996 veroordeelde vervalser zijn handtekening te laten zetten onder een gigantisch vervalst schilderij van Van Gogh. Deze uitvoering is een poging waarmee Landart in het Guinness Book of Records kan komen. De bezoekers van de expositie konden zelf een gedeelte van de vervalsing schilderen op speciaal op maat gemaakte panelen.

 

De recordpoging gaat echter gewoon door en zondagmiddag hoopt de organisatie samen met de notaris de officiële stukken voor het Guinness Book of Records op te kunnen stellen. Dit al dan niet met de handtekening van de meestervervalser erop. De expositie is nog tot en met zondag te bezoeken.

‘Iedereen moet vervalsen om de kunstenaar te leren kennen’ , roept kunstenares Meg Mercx uit Nijmegen als ze de laatste hand legt aan de grootste vervalsing aller tijden van een Van Gogh schilderij. ‘De Knotwilgen’ heet het vervalste kunstwerk van Vincent van Gogh. Het ligt 8×10 mtr groot in een weiland in Diessen. Meer dan 500 mensen hebben de afgelopen week ieder een gedeelte van de Knotwilgen vervalst. Marieke Oude een van de vervalsers heeft Van Gogh door haar vervalsing beter leren kennen en zijn penseelstreken gevoeld. Voorlopig blijft het kunstwerk liggen in het weiland. Misschien dat het nog een plaats krijgt in het Guiness Book of Records.

 

Scroll naar boven