conceptueel kunstenaar - portrettist

Kooirokken & Voormoeders
Kunst- & Educatieproject: Ken jij je voormoeders?

Kooi-rok Hoepelrok werd duizenden vrouwen fataal
Halverwege de 19e eeuw was de crinoline of hoepelrok een rage. De enorme rok was echter niet alleen bijzonder onpraktisch – hij was ook levensgevaarlijk. De mode kostte binnen een paar jaar duizenden vrouwen het leven. Dieptepunt was op 8 december 1863 (157 jaar geleden) in het centrum van de Chileense hoofdstad Santiago, in de kerk Iglesia de la Compañia waar 2000 vrouwen verongelukten bij een brand, verstrengeld in hun hoepelrok. Lees meer over deze gruwelijke gebeurtenis en het verschijnsel hoepelrok op historianet.nl

Kooi-rok Hoepelrok performance                                                                                                                                Deze performance herdenkt deze VOORmoeders en al onze VOORmoeders die gevangen zaten in hun harnas. Het verhaalt tevens over de KOOI constructie waarin de mens -ook vandaag- gevangen kan zitten… Daarnaast dwingt de Kooirok grappig genoeg het lichaam tot onverwachte sierlijke bewegingen. Dit geeft een absurde tegenstelling in de beleving van zo’n kooirok: als stijf harnas en als vrolijk-vrij- dansobject zowel voor het publiek als de drager.

Ken jij je VOORmoeders?
Dit project is onderdeel van mijn VOORmoederproject: VOORmoeders in the picture. Eeuwenlang was het leven van de vrouw minderwaardig en stond het in dienst van de man. Daarom zijn in onze ‘vaderlandse’ geschiedenis vrouwen in het algemeen, en moeders in het bijzonder, vaak overschaduwd en verdwenen. Bijna niemand kent hun namen of geschiedenis. Door het leven van 10 vrouwen uit mijn eigen voormoedergeschiedenis zichtbaar te maken in diverse kunst- en educatieprojecten, wil ik een gezicht geven aan de ‘moederlandse’ geschiedenis. Ik hoop dat mijn project VOORMOEDERS het publiek inspireert, intrigeert en stimuleert om op zoek te gaan naar hun eigen VOORMOEDERS. Zodat zij dé plek in heden en verleden krijgen die hun toekomt.

Deze performance-installatie is tot stand gekomen met hulp van Rob Verwer. Het is de eerste keer gezien geweest tijdens de opening van de kunstroute ‘Kreislauf 2’. Een bijzonder kunstproject dat Museum Katharinenhof Kranenburg (DE) presenteerde in augustus, september en oktober 2020. Met 19 Kunstenaars uit Duitsland en Nederland die uitgenodigd waren werk te realiseren in het museum én in het oude centrum van Kranenburg, grensstadje vlakbij Nijmegen.

 

 

 

Scroll naar top