conceptueel kunstenaar - portrettist

Corona & kooirokken
Kunst- & Educatieproject: Ken jij je voormoeders?

 

Kooi-rok Hoepelrok werd duizenden vrouwen fataal

Mode-meute-gevaar: Halverwege de 19e eeuw was de crinoline of hoepelrok een rage. De enorme rok was echter niet alleen bijzonder onpraktisch – hij was ook levensgevaarlijk. De mode kostte binnen een paar jaar duizenden vrouwen het leven. Dieptepunt was op 8 december 1863 (157 jaar geleden) in het centrum van de Chileense hoofdstad Santiago, in de kerk Iglesia de la Compañia waar 2000 vrouwen verongelukten bij een brand, verstrengeld in hun hoepelrok.

Mode-meute-bescherming: Wat gisteren gevaarlijk was – kan vandaag de redding zijn. Wat hebben de voormoeders van deze kooirokken en de kunstenaars gemeen? Beide vragen om aandacht: de voormoeders omdat ze in de geschiedenis vaak geen plek hebben, de beeldende kunstenaars omdat ze een uitstervende beroepsgroep zijn. Slechts 15 % is onder de veertig jaar, 85 % is dus veertig jaar en ouder.

Corona & kooirokken: Bescherming van vandaag is de kooirok van gisteren. Dit project maakt deel uit van het project in voorbereiding VOORMOEDERS. Info: klik op Meg Mercx: project voormoeders.

Deze performance-installatie is tot stand gekomen met hulp van Rob Verwer tijdens de opening van de kunstroute ‘Kreislauf 2’. Een bijzonder kunstproject dat Museum Katharinenhof Kranenburg (DE) presenteerde in augustus, september en oktober 2020. Met 19 Kunstenaars uit Duitsland en Nederland die uitgenodigd waren werk te realiseren in het museum én in het oude centrum van Kranenburg, grensstadje vlakbij Nijmegen.

 

 

 

Scroll naar top